Houtsnijwerk

Technieken voor houtsnijwerk

We gebruiken bij het houtsnijden vele verschillende gereedschappen om uit een blok hout een handzaam stuk te kunnen halen. Met een kettingzaag zagen we een blok van een boomstam waarna het  met een grote lintzaag  eenvoudig is daaruit een vierkant blok te zagen.

Zagen ruwe figuur

Hier is als voorbeeld de zaagbewerkingen gegeven van de judoka’s.

Eerst teken ik het vooraanzicht en zijaanzicht op het hout en begin ik met het vooraanzicht uit te zagen. De stukken plak ik tegen elkaar tot weer het vierkante blok waardoor ook het zijaanzicht gemakkelijk is te zagen.
Resultaat van het ruwe zagen en vaak lijkt het dan al heel wat. Het begin is gemaakt voor het houtsnijden van het beeld.

Zie verder onder werkwijze /wasmodel judoers.

Gereedschap voor houtsnijwerk

We gebruiken voor houtsnijwerk vlakke beitels, gutsen en burijnen. Wikipedia geeft duidelijke beschrijvingen van het gereedschap.

Gutsen

Houtsnijgutsen zijn er in twee hoofdtypen: de steekguts en de vermetguts . Een steekguts is aan de holle binnenzijde geslepen en deze gebruiken we om strakke gaten af te steken. Het geslepen deel heet de vouw. De vermetsguts is aan de bolle zijde geslepen. De guts kan nog ‘verkropt’ zijn uitgevoerd, wat wil zeggen dat het blad van de guts niet alleen overdwars gekromd is, maar dat het blad ook over de lengte een kromming vertoont. Deze gutsen moeten we inzetten voor moeilijk toegankelijke plekken.

Burijnen

Een beitel met een V-vormige doorsnede en een houten hecht, waarbij de vouw aan de buitenkant van de V zit. Deze burijnen zijn er in diverse formaten en met verschillende grootten van de snijhoek, bijvoorbeeld 45°, 60° en 90°. Het lemmet kan recht, gebogen of verkropt zijn (zie foto).