Mishima tegels

Techniek.

Mishima tegels ook wel inlegtegels genoemd zijn ca 14×14 cm groot of 20 cm in diameter. Bij mishima tegels wordt in een nog natte rode klei een profiel gedrukt, dat na enige droogtijd met witte klei of gekleurde klei (een engobe) wordt gevuld. De techniek is al zeer oud en komt uit Korea.

  

Ik gebruik voor deze tegels klei van Creaton, wit nr 254 en rood nr 600. Wanneer het profiel in de klei is gedrukt wacht ik een dag voordat ik de tegel met witte natte klei invul. Omdat de witte klei snel indroogt wordt de figuur nog twee maal afgesmeerd.

Profielen

  1. De profielen worden uitgezaagd in triplex en op mdf plaatjes (14×14 cm) gelijmd. Wanneer de profielen in de klei zijn gedrukt kan de tegel langs de mdf blokjes netjes worden uitgesneden.
  2. Ik gebruik ook batik ijzers als profiel. Daardoor ontstaan vaak dunne lijntjes van de figuur die met natte klei kunnen worden ingevuld.
       
  3. De tegels met de batik figuren kunnen ook eerst biscuit worden gebakken en daarna worden geglazuurd. Het is dan eigenlijk een omgekeerde cloisonné tegel geworden.

Drogen

De tegels worden gedroogd tussen kranten en vermeciel platen. Er worden nog wat extra platen boven op de stapel gelegd. Deze druk is nodig om de tegels vlak te houden. In het begin worden de natte kranten verwisseld voor droge. Het gehele droogproces neemt 3 tot 4 weken in beslag.

Een tweede methode is de volgende tip van Frouwien Soenfeld.  De vermeciel platen aan de bovenzijde nat maken en daarop de tegel leggen. Dit laten liggen tot de tegel droog is. Eenvoudiger en je hoeft de kranten niet te verwisselen. Werkt heel goed, dus ik pas nu deze methode toe.

Schrapen

Wanneer de tegel na ca 4 weken goed droog is wordt de ingebrachte klei geschraapt totdat het profiel van de tekening goed scherp is te zien. Ik steek eerst de dikste delen weg met een scherp steekmes en gebruik daarna een breed schraapijzer. Dit slijp ik met een vouw van 45 graden en wet dan de bramen weg. Buig het ijzer en duw het schraapijzer van je af. Deze techniek geeft een goed vlak oppervlak.

Bakken

Biscuit bakken gebeurt op 960°C en glazuur bakken op 1060°C. De tegels worden gedompeld of gespoten met een glans glazuur.

De gebakken tegels kunnen aan de achterzijde worden voorzien van een viltlaag zodat ze als onderzet tegel niet krassen.

 

Inlegtegels
4122
1725
4126
1723
4131
4128
4127
4125
4132
4130