Tips en Trucs

Schuren van een beeld volgens Ian Norbury. (pag 50 van Fundamentals of Figure Carving

Begin met het hele beeld te schuren met 100 grit papier, behalve de haren van een gesneden hoofd. Papier vouwen om  de hoeken met kleine afrondingen te schuren. Op deze manier moeten alle snij kerven weg zijn.

Ga nu verder met de schuurpapieren 120, 150 en 180 grit. De haren alleen met 180 grit schuren. Zorg ervoor dat het haar zijn scherpte blijft behouden.

Dompel daarna het werkstuk in zeer heet water en laat het een nacht drogen. De volgende dag schuren met 240 grit en het beeld is dan perfect. Kleine oneffenheden in bv hoeken van de ogen, neus, mond en oren zullen nog geschuurd moeten worden met 180 en 240 grit.

Om het beeld te polijsten gebruik een dunne coating van “clear cellulose sanding sealer” en laat dit een nacht drogen. Dan schuren met 400 grit en een tweede laag sealer aanbrengen en laten drogen tot een semi gloss laag. Dan poetsen met 0000 staal wol en een was laag aanbrengen. Gebruik goede kwaliteit meubelwas. Vermijd dat in hoekjes propjes was blijven zitten, want die zijn moeilijk te verwijderen als ze drogen. Na enkele weken een tweede laag was aanbrengen en poetsen tot glans.

Navraag bij Baptist over cellulose sanding cleaner:
De Chestnut sealer dicht de poriën in het hout en men verkrijgt dan een zeer glad oppervlak met veel glans. Er bestaan ook microkristallijn wassoorten die een nog extra glanseffect hebben.