Ledepoppen De Nekslag

De houding van de beide voetballers is van belang. Er moest dus de nodige aandacht worden geschonken hoe de twee figuren in elkaar moesten passen.

Ledepoppen als model voor het houtsnijwerk.

  

Twee ledepoppen van 30 cm hoogte zijn in de voetbalstand gezet en de scharnierende punten zijn met hete lijm vastgezet. Met behulp van de ledepop werd een zaagplan gemaakt en het silhouet is daarna met de lintzaag in amerikaans kersenhout uitgezaagd.

  

Door de ledepop op zijn rug vast te lijmen konden de maten steeds goed worden gemeten en worden gecontroleerd. Het “slaande” beeld is in zeer ruwe vorm gesneden.

Eerst is het beeld vooral dunner gemaakt. Bij hard en bros hout (bv het amerikaans kersen) maak ik vaak gebruik van een schuurtol (proxxon) en afzuiging. De stofzuiger staat buiten de werkplaats. De linkerarm is al aardig op maat gemaakt.

   

De eerste voetballer is gereed.

Nu de start van de tweede.  Beide voetballers. Nu nog de afwerking: fijn schuren en in de bijenwas zetten. En natuurlijk de bal nog.

De voetballers zijn met houten pinnetjes aan elkaar gezet. Later is er van de beelden nog een rubber mal gemaakt en zijn de beelden in transparant polyester gegoten.